Wereldwijd verspreidt het Corona-virus zich razendsnel met alle gevolgen van dien. Om mogelijke verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen te gaan worden evenementen afgelast. Dat geldt ook voor de Open Dag van forensisch psychiatrische kliniek De Woenselse Poort.

We overwegen de Open Dag later dit jaar alsnog te laten plaatsvinden
.

Op zaterdag 21 maart openen acht forensisch psychiatrische centra en klinieken hun deuren voor het publiek, waaronder ook De Woenselse Poort. De Open Dag van TBS Nederland is voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 17 februari om 8.00 uur. Met deze Open Dag sluit TBS Nederland aan bij de Ontdekdezorg week die van 16 tot en met 21 maart 2020 plaatsvindt.

Deelnemende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s)

De fpc’s en fpk’s die deelnemen aan de Open Dag zijn:

  • FPC Van der Hoeven Kliniek, Amersfoort en Utrecht
  • FPC de Kijvelanden, Poortugaal
  • FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen
  • FPC de Oostvaarderskliniek, Almere
  • FPC Pompestichting, Nijmegen en Zeeland (NB)
  • FPC de Rooyse Wissel, Venray
  • FPK De Woenselse Poort, Eindhoven
  • FPK De Beuken, Boschoord

Inschrijven

Inschrijven voor de Open Dag is verplicht en kan van maandag 17 februari 8.00u tot en met zondag 1 maart via www.tbsnederland.nl. Het aantal plaatsen is beperkt en vol=vol. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene. Om bezoekers aan te melden, heb je van alle bezoekers de nummers van hun legitimatiebewijs, hun adresgegevens en geboortedatum nodig.

Wat is er te zien?

Ieder fpc en iedere fpk vult de Open Dag op een andere manier in. Op de website is meer informatie te vinden over de programma’s van alle deelnemende instellingen.

Tussen 8.30 en 12.30 uur zijn 100 bezoekers van harte welkom in De Woenselse Poort. Graag bieden we de gelegenheid om kennis te maken met de hoogwaardige forensische zorg aan psychiatrische patiënten. Dit gebeurt onder andere door een rondleiding langs verschillende onderdelen van de kliniek. Hoor meer over de verschillende juridische maatregelen, waaronder tbs, de behandeling die wordt geboden en over het resocialisatietraject.

Tijdens deze rondleiding heb je gelegenheid om vragen te stellen. Wij hopen je daarmee een beeld te geven van waar forensisch psychiatrische patiënten verblijven en wat zij aangeboden krijgen op behandel- en dagbestedingsgebied. Daarnaast geven wij uitleg over hoe het is om met deze bijzondere patiënten te werken en informeren wij je graag over de huidige vacatures.

Hoe beoordelen bezoekers van eerdere Open Dagen dit initiatief?

Tijdens de laatste Open Dag op 17 maart 2018 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof.

TBS Nederland

 In 2020 is het de vijfde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector.

 

Alle nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht

Bekijk alle nieuwsberichten in het nieuwsoverzicht

Naar het overzicht

Wat zoek je?

Vind in een paar stappen de juiste informatie.

Help mij zoeken