Deze week start de Ramadan: een maandlange vastenperiode voor moslims. Binnen De Woenselse Poort is hier aandacht voor. Ramzi Oulad Lmaroudia is er islamitisch geestelijk verzorger. Hij organiseert twee keer per week een iftar, oftewel: een maaltijd om het vasten te breken. “Niet alle islamitische cliënten doen mee met het vasten, omdat dit bijvoorbeeld niet samengaat met hun ziektebeeld of medicatie. Maar het belangrijkste is het samen zijn; een moment van bezinning en saamhorigheid”, vertelt Ramzi.
Vrijdaggebed
Ramzi maakt onderdeel uit van een team van zeven geestelijk verzorgers binnen GGzE. Hij is de enige met een islamitische achtergrond. “Ik ben er voor iedereen maar elk geloof heeft zo zijn eigen taalgebruik en gewoontes, dus het is waardevol daar iets extra’s in te kunnen bieden voor de moslims hier.” Zo organiseert hij bijvoorbeeld ook elke week het vrijdaggebed.
Diepere laag
De doelgroep forensische cliënten is soms uitdagend. Wanneer iemand bijvoorbeeld in een psychose zit, is zijn/haar verhaal niet altijd goed te volgen, maar: “Iemand gaat niet voor niks met mij in gesprek; er ligt een behoefte. Dus ik ga altijd op zoek naar de diepere laag. Ik ben erg dankbaar daarin iets te mogen betekenen.”
De Ramadan is dit jaar van 22 maart tot en met 20 april. Er wordt niet gegeten tussen zonsopgang en zonsondergang. De laatste dag is een feestdag; in Nederland ook wel bekend als het Suikerfeest. Ook daar zal aandacht voor zijn binnen De Woenselse Poort en GGzE.